27 jan 2013
januari 27, 2013

Welke Tape te gebruiken voor wat

0 reacties

Welke tape uiteindelijk het meest geschikt is is sterk afhankelijk van hetgeen u de bedrukte tape voor gaat gebruiken. Hiervoor zijn een drietal kernwaarden die wij hanteren:

  • Ondergrond van het materiaal
  • Vochtigheid van het product
  • Omgevingstemperaturen

 

Ondergrond van het Materiaal

is een erg belangrijk aspect, uit onderzoek blijkt dat 80% van onze klanten hun bedrukte tape gebruiken voor het verpakken en inpakken van kartonnen dozen. Omdat daar zeker nog bepaalde afhankelijkheden in zitten willen wij ze dan ook graag benoemen. Een Kartonnen doos bestaat feitelijk altijd uit twee verschillende soorten materiaal namelijk een Kraftlijner of een Testlijner.

  1. Kraftlijner is gemaakt van zogenaamd Virgin Pulp ofwel Nieuw materiaal tbv Kartonnen dozen
  2. Testlijner is gemaakt van gerecycled karton of papier ofwel gerecycleerd materiaal tbv Kartonnen dozen

Testlijner materiaal heeft tijdens het recycleringsproces een stuk van zijn kracht verloren, de doos is veelal lichter van kleur en voelt ook altijd wat zachter en ruwer. Als je dit zelf niet kan beoordelen weet uw kartonnen dozen leverancier dit altijd te vertellen. Door dat Testlijner karton een lichtere kwaliteit heeft is de ervaring en wetenschap dat dit soort kartonnen dozen eigenlijk alleen goed dicht getaped kunnen worden met PVC bedrukte tape. Daarin is PVC bedrukte tape van hogere kwaliteit en heeft door het procede een veel betere plakkende laag. Wij adviseren dan ook altijd een PVC bedrukte tape te hanteren ipv van lichtere kwaliteiten

Kraftlijner materiaal kan eigenlijk met iedere soort bedrukte tape dicht geplakt worden, daarin wel belangrijk om de omgevingtemperatuur en vochtigheid van het product daarin mee te nemen.

Voor andere ondergronden zoals kunststof, staal, aluminium, etc. adviseren wij dit toch altijd even te testen. Ook daarin meegenomen dat bedrukte tape om sommige ondergronden goed getaped kan worden is het vaak onmogelijk om het er uiteindelijk weer af te krijgen zonder schade of lijmresten. Daarin is PVC bedrukte tape wederom een zeer geschikt alternatief bij kwetsbare ondergronden.

 

Vochtigheid van het product

De verschillende bedrukte tapes hebben ieder hun eigenschappen. Daarin weten we dat zowel de PP hotmelt en de PP acryl niet juist en fijn hechten of natte en vochtige ondergronden. Daarin heeft uw product te maken met vochtige ruimtes en eventueel vochtige situaties (denk hierbij van een vriescel naar buiten en weer naar binnen , condensvorming) dan adviseren wij u ook altijd weer een PVC bedrukte tape te gebruiken.

 

Omgevingstemperaturen

Omgevingstemperaturen slaat terug op de PP hotmelt bedrukte tape die wij aanbieden, hiervan is bekend dat deze tape pas geschikt is vanaf 16 graden celsius. Onder die temperatuur zult u ervaren dat die tape slecht plakt en zeer moeilijk te verwerken is. Dit geldt ook voor PP acryl bedrukte tape, hiervan ligt de temperatuur wat lager en kan al vanaf 12 graden verwerkt worden. Is het ook zo dat u de tape in zeer koude ruimtes gaat gebruiken dan adviseren wij u een PVC bedrukte tape te hanteren voor iedere uitsluiting.